Home » Arkiv » Mer klassisk musik i hela Danmark

Symfoniorkester

Mer klassisk musik i hela Danmark

De fyra landsdelsorkestrarna i Odense, Århus, Ålborg och Sønderjylland får ekonomiska förstärkningar de närmaste åren. Från och med 2018 och tre år framåt ökas deras budgetar successivt med totalt närmare 8 miljoner DKK. Detta enligt ett förslag från danska Kulturministeriet som presenterades i slutet av april.

Budgetförstärkningen till landsdelsorkestrarna ska ske genom en omfördelning av medel från Copenhagen Phil – ”Hele Sjællands symfoniorkester”. Kulturminister Mette Bock säger i ett uttalande:

– For mig er det vigtigt, at alle danskere har adgang til klassisk musik af høj kvalitet. Det kræver, at vi flytter ressourcer fra hovedstaden og Sjælland til Fyn og Jylland. Helt konkret bliver der flyttet 7,8 mio. kr. fra Copenhagen Phil til de fire landsdelsorkestre vest for Storebælt. Det er en hårdt tiltrængt omprioritering. Borgere i hovedstadsområdet har en nem adgang til kulturtilbuddene, herunder den klassiske musik. I resten af Danmark er tilgængeligheden ikke så god. Derfor må vi omprioritere.

Ministern ska under våren 2017 träffa orkestrarna var och en och samtala om hur den föreslagna omfördelningen av medel är förenlig med hur de själva planerar att arbeta med nya samarbeten, ledarskapsutveckling och bättre publikarbete riktat till barn och unga.